Те са стабилни и ще си запазят постовете, каза заместник-председателят

...
 Те са стабилни и ще си запазят постовете, каза заместник-председателят
Коментари Харесай

Ще има ли сменени министри? Калин Стоянов и Асен Василев остават в Министерския съвет след ротацията?

 Те са постоянни и ще си запазят постовете, сподели заместник-председателят на ПГ на ГЕРБ-СДС Румен Христов

Споразумението сред ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ за ротацията може да бъде променено. Това сподели в „ Тази заран “ по бТВ синият водач Румен Христов, откакто водещите намекнаха, че то подсигурява промяната на акад. Николай Денков с Мария Габриел и запазването на членовете на Министерския съвет. 

Депутатът, който е и заместник-председателят на ПГ на ГЕРБ-СДС, обаче посочи, че няма никакъв проблем това 9-месечно съглашение да бъде променено. Той разкри, че решенията за ротацията в държавното управление и за новите шефове на регулаторите ще се вземат в по-тесен кръг сред водачите на ПП-ДБ, ГЕРБ и Движение за права и свободи, а Съюз на демократичните сили нямало да има собствен представител на тези срещи. 

Мария Цънцарова цитира Бойко Борисов, който сподели, че ротацията е като скачане с орбитална станция и попита по какъв начин ще решат тази галактическа задача. „ Сигурно ще има необятен спор и задълбочена оценка на министрите, тъй като се заприказва за смени. Вероятно ще са налице, само че те не са самоцелни. Бихме ги създали за да подобрим работата на държавното управление. Смятам, че ротацията ще завърши обикновено. Преди това ще има полемики “, разяснява синият водач. 

„ Преговорите (б.а. за новия състав на Министерския съвет) стартират на следващия ден. Дори да считаме, че някой министър не е съумял да се оправи със отговорностите си, в случай че той извънредно доста се поддържа от сътрудниците си, няма да бъде мотив за разкол. Ще намерим най-хубавите пресечни точки, с цел да продължим напред, тъй като България има потребност от постоянно държавно управление “, добави той.

„ Споразумението при сформирането на кабинета „ Денков “ планува ротация на министър-председателя. Премиерът ще си смени поста с Мария Габриел. Те ще обсъдят състава на Министерския съвет. След това ще се срещнат с управлението на ръководещото болшинство, с цел да се реши по какъв начин да продължим. Не чакам огромни драми. Ще мине безболезнено, откакто бъдат контрактувани нещата. При договарянето може да имаме разтягане на връзките, само че това е обикновено “, разяснява водачът на сините. 

„ Може би би трябвало да има политически фигури в идващия кабинет, с цел да носят отговорността директно. Асен Василев може да е вицепремиер. Ако бъде посочен от „ ПП-ДБ “, ще го подкрепим. Вчера Борисов сподели, че в този момент е ред на „ Продължаваме промяната “ да излъчи претендент за ръководител на Народното събрание “, добави той.

„ Вътрешният министър Калин Стоянов направи много във връзка с приемането на България в Шенген, за запазване на границите ни и за битката с мигрантите. Според мен той и Асен Василев стоят устойчиво. Не чакам да бъдат заменени “, акцентира Христов. 

„ Знае се авансово, че един представител, посочен от ГЕРБ-СДС и втори от „ ПП-ДБ “ ще бъдат препоръчани за съдии в Конституционния съд. Няма дефинитивно решение за номинациите. Ние имаме доста положителни адвокати. Спряга се името на Десислава Атанасова. Тя би била превъзходен парламентарен арбитър, само че на мен ще ми липсва доста като ръководител на парламентарната група “, добави той.

На въпроса какъв брой време ще изкара „ сглобката “, депутатът отговори, че в случай че се реализира сполучливо ротацията, в което нямал подозрения, вероятността да се приказва за цялостен мандат е налице. 
Източник: flagman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР